Kosteloos offertes ontvangen

Nuttige informatie

Wat u moet weten als u een stukadoor inhuurt

Wilt u een muur laten bouwen? Of moeten uw muren of plafond van een nieuw egaal oppervlak worden voorzien? Dan is het waarschijnlijk tijd om een stukadoor in te schakelen.

De stukadoor is de expert in alles wat met pleister te maken heeft. Stukadoors kunnen helpen bij het bouwen en herstellen van vloeren, plafonds en muren. Maar daarnaast zijn stukadoors ook gespecialiseerd in het creëren van buitenmuren en decoratieve muurelementen.

Sommige stukadoors zijn breed inzetbaar, terwijl andere stukadoors zich hebben gespecialiseerd in bepaalde onderdelen van het vak. Het is dus goed om van te voren te bedenken wat u van een stukadoor verwacht, zodat u makkelijker een stukadoor vindt die in deze klus gespecialiseerd is. Goede stukadoors zijn, net als de meestevakmensen, schaars. U wilt daarom de juiste stukadoor vinden die een prachtig eindresultaat biedt tegen een eerlijke prijs.

Twee soorten stucwerk

Stucwerk is in twee hoofdcategorieën onder te delen: glad stucwerk en stucwerk met een structuur.

1. Glad stucwerk

Wanneer een egale laag pleister wordt aangebracht op een oppervlak, waaronder op muren, vloeren en opritten, heet dit ‘glad stucwerk’. Het toevoegen van beschermende lagen, zoals kiezelstenen op buitenmuren, valt ook onder glad stucwerk.

2. Stucwerk met een structuur

Al het sierstucwerk valt in de categorie ‘stucwerk met een structuur’. Bij interieurontwerpen en design is meestal sprake van stucwerk met een structuur, en dit gaat dan ook vaak om een samenwerking tussen de stukadoor en een interieur- of tuinontwerper.

Wanneer moet ik een stukadoor inhuren?

Het is aan te raden een stukadoor in te huren als u een van de volgende klussen wilt laten uitvoeren:

  • Het herstellen van een plafond of een muur
  • Het aanbrengen van een nieuwe laag op een plafond of muur
  • Een dekvloer (een mengsel van zand en cement) aanleggen
  • De buitenmuur bekiezelen
  • Het aanbrengen van decoratieve afwerkingen, zoals kroonlijsten

Naast deze veelvoorkomende klusjes, moet een stukadoor in staat zijn om een droogbouw-service te bieden, oftewel het bouwen van binnenmuur- en vloerschotten met gipsplaat. Niet alle stukadoors bieden deze dienst aan, maar de meeste grote bedrijven zullen verschillende stukadoors in dienst hebben die in staat zijn om allerlei soorten oplossingen aan te bieden.

Waarom zou ik een stukadoor inhuren in plaats van het werk zelf doen?

Het lijkt verleidelijk om het stucwerk zelf uit te voeren als het om een klein project gaat, zoals een klein oppervlak of op een plek waar het eindresultaat minder belangrijk is, zoals in een garage of op zolder. Maar de meeste stucklussen zijn veel ingewikkelder dan de doe-het-zelf-klusser vermoedt. De huiseigenaar beseft zich vaak niet dat stuken veel expertise vereist. Daarnaast vergt de klus ook redelijk veel fysieke inspanning. En daarnaast zijn er vaak ook specialistische gereedschappen nodig om te stuken, die de gemiddelde huiseigenaar niet in huis heeft.

Tenzij u al enige ervaring heeft met stuken en weet waar u mee bezig bent, is het waarschijnlijk een beter idee om het werk uit handen te geven en een professionele stukadoor in te huren. De afwerking zal veel mooier worden met zijn kennis en expertise. Maar daarnaast bespaart u uzelf ook veel tijd, kosten en moeite.

Met zijn jarenlange ervaring kan de professionele stukadoor de klus veel sneller afronden. En het grote voordeel is dat een stukadoor garantie op het werk geeft. Als er een paar maanden later toch iets gebeurt met het stucwerk, of als er een fout is gemaakt, kunt u contact opnemen met de stukadoor die de fout komt herstellen.

Waar vind ik een geschikte stukadoor?

Wij weten dat het moeilijk kan zijn om een betrouwbare en eerlijke stukadoor te vinden. U kunt natuurlijk op het internet zoeken of reageren op advertenties in lokale dagbladen. Maar het probleem is dat u dan niet weet hoe betrouwbaar en professioneel het betreffende bedrijf is en welke prijzen zij hanteren. Het is daarom verstandig om mensen die u kent, zoals uw buren, te vragen of zij een betrouwbare stukadoor kennen.

Controleer altijd of een stukadoor over een verzekering beschikt die eventuele schade aan uw eigendom dekt. Daarnaast is het verstandig om na te gaan of een bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en over een permanent kantoor beschikt met een telefoonnummer en een adres. Zo weet u zeker dat het bedrijf niet opeens verdwijnt zonder uw klus af te ronden.