Kosteloos offertes ontvangen

Zelf stucen

Zelf stucen lijkt in de eerste instantie een makkelijke klus. Hoe moeilijk kan het zijn? Toch blijken de meeste doe-het-zelf-klussers niet zelf de muren en het plafond te kunnen stucen. Overweegt u om het werk zelf te doen, in plaats van een stukadoor in te huren? Lees dan hier hoe u moet stucen, zodat u kunt bepalen of u het stucwerk zelf kunt doen of het stucen liever uitbesteedt.

Kosten zelf stucen

Wilt u graag zelf uw muren of het plafond stucen? Dan bent u natuurlijk goedkoper uit dan wanneer u een stukadoor inhuurt. Maar toch bent u wel degelijk extra kosten kwijt. U betaalt de prijzen van de materialen die nodig zijn bij het stucen. De mortel is het belangrijkste materiaal. Voorstrijk mortel kost gemiddeld € 25 per 25 m2 en stuc mortel kost € 35 per 25 m2.

Daarnaast zult u voor het stucen misschien ook gereedschappen aan moeten schaffen, als u deze niet in uw bezit heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een troffel, rei, spaarbord en spackmes. Deze materialen kosten samen gemiddeld tussen de € 30 en € 60.

Gaat u een muur van 25 m2 zelf stucen, dan kunt u dus rekenen op prijzen van € 85 – € 115, inclusief materiaal en gereedschappen.

Zo kunt u zelf stucen

Kiest u ervoor om zelf te stucen? Volg de volgende stappen voor het beste resultaat stucwerk:

 1. Zet meubelstukken aan de kant en maak ruimte vrij zodat u aan de slag kunt met het stucwerk.
 2. Maak de muur of het plafond vrij van stof
 3. Breng een primer aan, die zorgt dat het stucwerk aan de muur kan hechten
 4. Bereid het gips in een emmer.
 5. Breng het gips aan op de muur of het plafond. Dit kunt u doen met behulp van een spaan en raapbord.
 6. Gebruik een aluminium rei om het gips vlak te maken.
 7. Wacht tot het gips hard wordt. Pas wanneer u het niet meer kunt indrukken, is het hard genoeg om verder te gaan.
 8. Maak het stucwerk op de muur of het plafond glad met behulp van een spackmes.
 9. Wacht 10 minuten totdat u verder gaat.
 10. Maak de muur of het plafond nat en schuur deze lichtelijk met een schuurspons.
 11. Tot slot kunt u de muur of het plafond weer gladstrijken met het spackmes.

Heeft u de bovenstaande stappen opgevolgd? Dan heeft u de muur op de juiste manier gestuct. Maar let op, ook wanneer u de stappen precies opvolgt, blijft stucen een lastige klus. De gestucte muren vragen om een deskundige uitvoering.

Gebruik de juiste materialen bij het stucen

Het is van uiterst belang dat u de juiste materialen gebruikt bij het stucen. U dient rekening te houden met het soort gips dat u gebruikt, de grootte van de korrel en het soort oppervlak waarop u stuct. Let goed op welke materialen u gebruikt bij het stucen, want een verkeerd mengsel kan voor een lelijk resultaat zorgen. De gestucte muren zullen er dan niet uitzien zoals gehoopt

De bedoeling van het stucen van de muur of het plafond is een eindresultaat waar u tevreden over kunt zijn. U wilt er immers nog jarenlang plezier van hebben. Zorg er daarom voor dat de afwerking deskundig wordt gedaan.

De buitenmuren stucen is een nog lastigere klus dan de binnenmuren stucen. Want wanneer u het stucwerk niet goed aanbrengt op de buitenmuren, kan dit ervoor zorgen dat uw muur niet goed beschermd is tegen vocht en snel beschadigd raakt. Zorg ervoor dat u de juiste materialen gebruikt die tegen weersinvloeden bestand zijn, zodat uw gestucte muren hun werk doen.

Heeft u ervaring met stucen?

Wilt u zelf de muren stucen? Vraag uzelf af of u de benodigde ervaring heeft. Stucen is namelijk niet makkelijk. Wanneer de muren en het plafond slecht worden gestuct, kan dit later voor veel problemen zorgen.

Zorg ervoor dat u zo precies mogelijk te werk gaat tijdens het stucen. Een klein foutje in het stucwerk op de muur kan storend zijn. Wilt u het laten repareren, dan zult u er toch een stukadoor bij moeten halen.

Twijfelt u toch of u het werk wel zelf naar tevredenheid kunt afronden? Neem contact op met een stukadoor. Stukadoorsbedrijven zijn gespecialiseerd in het netjes stucen van uw muur, voor het allerbeste eindresultaat.

Vraag offertes aan en bespaar tot 40%

Wilt u geen overbodige risico’s nemen en het werk toch door een professionele stukadoor laten uitvoeren? Dan weet u zeker dat de muur of het plafond goed worden gestuct.

Het inhuren van een stukadoor kost meer dan zelf stucen. Dit omdat u het uurtarief van de stukadoor betaalt. Maar ook op een stukadoorsbedrijf kunt u besparen. Hoe? Door verschillende offertes op te vragen. Door offertes met prijzen en het uurtarief van verschillende stukadoors te vergelijken, weet u welk bedrijf de beste deal biedt voor uw stucwerk.

Wilt u naast kosten ook nog tijd besparen? Laat ons de offertes voor u aanvragen. U vult slechts eenmalig bij ons een offerteaanvraag formulier in, waarop u laat weten wat u precies verwacht van de stukadoor. Wij zullen contact opnemen met stukadoors uit ons netwerk en laten hen een offerte voor u opstellen. U ontvangt binnen enkele dagen verschillende offertes.

Het enige dat u hoeft te doen is de offertes van elke stukadoor te vergelijken en een keuze te maken. Zo bespaart u niet alleen geld, maar ook veel tijd. Uw stucwerk wordt professioneel, snel en goedkoop door een stukadoor uitgevoerd en u hoeft zelf niet te leren stucen.