Kosteloos offertes ontvangen

Tadelakt

Tadelakt is een traditioneel pleistermateriaal op basis van kalk uit Marokko. Tadelakt werd al duizend jaar geleden gebruikt om badhuizen en stoombaden waterdicht te maken en waterleidingen af te sluiten. De naam ‘tadelakt’ is afkomstig uit het Berbers, waar het inwrijven of masseren betekent. Dit omdat tadelakt, nadat het op de muur is aangebracht, wordt gepolijst met een halfedelsteen en daarna met olijfolie-zeep wordt ingewreven.

De voordelen van tadelakt

Tadelakt is een ademend en stootvast materiaal. Tadelakt is geschikt voor vochtige ruimtes waardoor het ideaal is voor keukens, badkamers en toiletten. Het materiaal laat geen vocht door, maar ademt wel, waardoor het langer mee gaat dan vele andere stucsoorten.

Daarnaast is ook het uiterlijk van tadelakt een reden om voor dit materiaal te kiezen. Tadelakt heeft een unieke en warme uitstraling en doet denken aan natuursteen. Het is verkrijgbaar in verschillende aardetinten en is met de satijnen look perfect voor als u de mediterrane of Marokkaanse sfeer in huis wilt halen.

Hoe tadelakt wordt aangebracht

Tadelakt wordt gemaakt door water en eventueel pigment toe te voegen aan kalk. Het mortel dat ontstaat moet twee dagen blijven staan voordat u het kunt gebruiken. Vervolgens kan het mortel met een spaan worden aangebracht op de muur. Nadat de laag gedroogd is, wordt deze eerst voorgedraaid, waarna hij met een halfedelsteen wordt gepolijst. Hierdoor wordt het stenen materiaal glad gemaakt en ontstaat een fluwelen glans. Tot slot moet de tadelakt worden ingewreven met olijfolie-zeep, waardoor het waterdicht wordt.

Tadelakt is een type stucwerk dat niet alleen enige kennis vergt, maar ook ervaring. Als u nog nooit eerder heeft gestukt, is tadelakt zeker niet de makkelijkste techniek om mee te beginnen. Een ervaren stukadoor kan voor die typische afwerking zorgen die de tadelakt zo mooi maakt.