Kosteloos offertes ontvangen

Muur stucen

Is de muur niet meer egaal? Kan uw huis wel een opknapbeurt gebruiken? Laat uw muur stucen, voor prachtig afgewerkte wanden die er weer als nieuw uitzien. Op deze pagina vertellen we u graag meer over het stucen van de muren. We vertellen u wat de verwachte kosten zijn voor een muur stucen en hoe u de beste stukadoor kunt vinden, aan wie u uw wanden met een gerust hart kunt overlaten.

Muur stucen: de kosten

De prijzen voor een muur stucen kunnen verschillen per klus. De kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het oppervlakte dat moet worden gestuct. Een grotere muur betekent logischerwijs dat u meer geld kwijt bent. Maar door meer vierkante meters te laten stucen, bent u relatief goedkoper uit. Eenmalige kosten die de stukadoor maakt, zoals administratieve kosten, voorrijkosten en materiaalkosten, zullen een minder groot onderdeel uitmaken van de totale prijs.

U kunt op de volgende prijzen rekenen voor muren of een muur stucen, afhankelijk van de grootte van het project:

Oppervlak murenPrijs per m2
Klein oppervlak€ 15 – € 25
Gemiddeld oppervlak€ 13 – € 22
Groot oppervlak€ 10 - € 18

Moeten er meerdere muren of ruimtes worden gestuct? Dan is het verstandig om alle muren tegelijk te laten behandelen met gips. Dan bent u relatief goedkoper uit dan bij slechts een deel van de muren of één muur stucen.

Let op dat deze prijzen slechts gemiddelden zijn. De kosten voor een muur stucen variëren door het type stucwerk dat u kiest. Spuitwerk is het goedkoopste, waarbij u niet meer dan €7 tot € 13 per m2 zult betalen. Als u ervoor kiest om de muren behangklaar te stucen met gips, worden ze glad gemaakt, maar niet volledig afgewerkt. Zo kunt u er vervolgens overheen behangen. Dit kost gemiddeld tussen de €9 en € 13 per m2. Als u de muren liever sausklaar laat stucen, zal de stukadoor nog een extra laag gips mortel aanbrengen. Dit is de bovenste laag, waar u overheen kunt verven, die ook het uiterlijk van de muur bepaald. Doordat de stukadoor een extra laag gips moet aanbrengen, is de prijs hoger. Dit kost gemiddeld tussen de € 10 en € 20 per m2.

Een specifieke afwerking of bepaalde wanden vragen om gespecialiseerde materialen en technieken, door een vakman die dit vaker doet. De prijzen hiervan liggen echter ook hoger. Een afwerking zoals beton ciré kost gemiddeld tussen de € 100 en € 200 per m2, maar geeft een prachtig chique uitstraling. Kiest u voor tadelakt, dan werkt de stukadoor met een halfedelsteen. U kunt hierbij rekenen op prijzen van gemiddeld € 135 tot € 200 per m2.

Sausklaar of behangklaar muur stucen

Dus u wilt de muur stucen? Als u de muur met gips laat stucen, kunt u ervoor kiezen om de muur sausklaar, dan wel behangklaar te laten stucen. Wij leggen de twee werkwijzen uit en vertellen wat het verschil in wandafwerking is.

Behangklaar muur stucen:

Wilt u graag uw muur behangen? De afwerking van de muur hoeft dan niet volledig glad te zijn, want het behang zal er toch overheen komen. Maar het is wel noodzakelijk dat de muur vlak is, voordat het behang erop kan.

Veel mensen gaan direct over op behangen, maar het is aan te raden om eerst de muur te laten stucen. Wanneer de muren oneffenheden vertonen, zal dit onder het behang zichtbaar worden. Met stucen, zal de muur goed voorbereid zijn en kan het behang mooi worden opgeplakt.

Het behangklaar stucen van de muren is een van de voordeligste manieren van stucen. Dit omdat de stukadoor niet aan wandafwerking hoeft te doen. Kleine oneffenheden zullen niet meer opvallen onder het behang, waardoor het veel minder een precieze klus is.

Sausklaar muur stucen:

Bij sausklaar stucen wordt de muur zo glad en egaal mogelijk afgewerkt. Zo hoeft u na het aanbrengen van het stucwerk, alleen nog maar de muur te schilderen. De stuclaag dient dus direct als de zichtbare laag op de wanden.

Sausklaar stucen is duurder dan behangklaar stucen. Dit omdat het meer werk is. De stukadoor moet een extra laag mortel aanbrengen, met een dikte van 2 tot 4 mm. In nieuwbouwwoningen is de muur meestal al behangklaar gestuct.

Afwerking van de muren: spuiten

Verven is niet het enige soort afwerking van een muur. Nadat de muren sausklaar zijn gemaakt, kunt u ze ook spuiten. Het voordeel van spuiten als afwerking is dat het snel en efficiënt kan worden aangebracht, waardoor het kosten bespaart. Het eindresultaat van spuiten is daarnaast ook erg strak, u zult geen onregelmatigheden of strepen op de wanden zien.

Spuiten is aan te raden bij een groot oppervlakte aan muren. Op de muren kunt u dan latex spuiten. Het voordeel aan latex verf is dat het goedkoop is. Hierbij kunt u gemiddeld rekenen op €7 tot €10 per m2.

Door voor schrobvaste latex te kiezen, bent u iets duurder uit. Maar de kwaliteit deze latex als afwerking is erg hoog. Het nadeel is echter dat deze latex niet geschikt is voor net gebouwde nieuwbouwwoningen. Door het bouwvocht dat nog vrij komt, kunt u in de eerste instantie beter kiezen voor kalkgebonden latex.

De badkamermuren stucen

Tegenwoordig kiezen veel huiseigenaren ervoor om de badkamermuren te stucen, in plaats van te betegelen. Het voordeel van stucen is dat het waterdicht is, wanneer u voor een speciale waterdichte stuc mortel kiest. U heeft twee keuzes wanneer het gaat om stucwerk in de badkamer:

  • Tadelakt: Tadelakt is een natuurlijke pleisterlaag op basis van hydraatkalk. Tadelakt geeft een specifieke uitstraling op de wanden, die veel mensen associëren met warme oosterse interieurs. De pleisterlaag wordt met een polijststeen afgewerkt en glad gepolijst, en vervolgens met zeep waterdicht gemaakt. Tadelakt is een populair soort stucwerk.
  • Beton ciré: Beton ciré wordt steeds vaker als stucwerk toegepast, omdat het een eigentijdse betonuitstraling heeft. Het is een mix van cement en kunstharst, die in een dunne laag wordt aangebracht. Een speciale coating zorgt ervoor dat de stuclaag waterdicht wordt.

Niet elk soort stucwerk kan worden gebruikt in een vochtige omgeving zoals de badkamer. Wij raden daarom aan om met uw stukadoor de mogelijkheden te bespreken, wat betreft de badkamermuur stucen.

Buitenmuren stucen

Nadat u de binnenkant van uw huis een opfrisbeurt heeft gegeven, wilt u natuurlijk ook dat de buitenkant er weer als nieuw uitziet. Ook de buitenmuren kunnen enorm opknappen door middel van stucwerk. Wilt u de buitenmuur stucen?

Bij het stucen van de buitenmuur moet rekening gehouden worden met weersinvloeden op het materiaal. Daarom moeten buitenmuren worden gestuct met cement mortel, zodat de muur tegen water en wind bestand is.

Bij buiten stucen zal de stukadoor op het weer moeten letten. Bij warmte en wind zal de stuclaag te snel opdrogen, terwijl regen ervoor zorgt dat de laag direct weer wegspoelt. Daarom is een bewolkte en droge dag het beste voor het stucen van de buitenmuren.

Let bij het stucen van de buitenmuren wel goed op of u een vergunning nodig heeft van de gemeente. U mag niet altijd het aanzicht van uw woning veranderen zonder dit te overleggen. Tenzij u de gevel in de oorspronkelijke staat terug wilt brengen, dan is stucwerk geen probleem.

Kosten besparen op stucen

Wilt u kosten besparen op het stucen van de muur? Met deze tips ben u voordeliger uit.

  • Stuc gelijk alle muren: Het is zonde om slechts een muurtje te laten stucen. Als u in de toekomst meerdere muren moet laten stucen (en misschien zelf het plafond stucen), kunt u er beter voor kiezen om ze gelijk allemaal te laten doen. Zo hoeft u maar een keer een stukadoor in te huren en betaalt u maar een keer de voorrijkosten en andere eenmalige kosten. Doordat de stukadoor efficiënter te werk kan gaan bij grotere opdrachten, is de prijs uiteindelijk lager dan wanneer u het stucen in delen laat doen. Zo bent u het voordeligst uit.
  • Wacht tot uw pand ouder dan 2 jaar is: Wanneer uw huis ouder dan twee jaar is, mag de stukadoor een verlaagd btw-tarief rekenen. Hierdoor zal de uiteindelijke prijs van het stucen goedkoper zijn. Is uw huis nog geen twee jaar oud? Het is voordelig om het stucwerk nog even uit te stellen totdat u de muren kunt laten opknappen tegen een verlaagd tarief.
  • Voorbereidend werk doen: Als een stukadoor al het werk moet doen, betaalt u extra uurloon, waardoor u uiteindelijk meer voor het stucwerk betaalt. Door alvast te helpen bij de voorbereidingen, bespaart u de stukadoor tijd en uzelf hiermee geld. U kunt alvast de ruimtes die de stukadoor gaat stucen leegmaken. Daarnaast kunt u randen afplakken, behang verwijderen, meubelstukken bedekken en zelfs alvast de muur voorbehandelen. Wij raden aan om dit met uw stukadoor te overleggen, zodat u zeker weet dat u geen overbodig werk doet en voordelig uit bent.
  • Zelf behangen: Als u goed bent in behang aanbrengen, kunt u dit zelf doen. De muren worden dan door de stukadoor behangklaar gestuct. Dit scheelt in de totale stucwerkzaamheden.

Vergelijk offertes en bespaar tot wel 40%

Wilt u nog meer kosten besparen op het stucen of stukadoren van een muur of meerdere muren in uw huis? Dan is het verstandig om een offerte bij verschillende stukadoors te vergelijken, om zo voordelig mogelijk uit te zijn. Pas als u weet welke prijzen verschillende stukadoors hanteren en welke diensten zij kunnen leveren, kunt u een overwogen keuze maken.

Heeft u hulp nodig bij het opvragen van een offerte? Dat kunnen wij voor u doen. Wij horen graag uw wensen, regio en budget, en wij gaan voor u aan de slag. U ontvangt een aantal offertes met daarop de verschillende prijzen voor het stucen, waardoor u alleen nog maar hoeft te kiezen welke offerte bij u past. Simpel en efficiënt. Voor u het weet zit het stucwerk op de muur.